Att förädla dahlior är en arbetsam och långdragen process som ofta får liten skörd för mödan, men får man fram en riktigt snygg ny sort så är det verkligen mödan värd.
Förädlingen börjar med fröer. Frökapslar samlas in på hösten när fröna mognat och plockas sedan ut för hand. Varje enskilt frö kommer att bli en unik dahlia. Dessa fröer sätts tidigt under det nya året för att de ska hinna blomma och sätta nya knölar, som kan sparas till nästa säsong. Det är viktigt att de får tid på sig att utveckla knöl, annars kan den nya favoriten vara borta efter säsongen.
Förädlade dahlior är inte fröäkta, så tar man fröer blir det något helt nytt. Ofta blir dahlior från fröer enkelblommande, för det är det som är dominant i dahlians gener. Det är just det här som gör att det är annorlunda att odla för förädling.
Dahlior som öppet pollineras har stor sannolikhet att få med pollen från en dahlia med öppen disk, en öppen mitt i blomman. Att ha en öppen disk är dominant, då det i blommornas värld är bra att blommorna kan bli pollinerade, så om man inte gör en kontrollerad egen pollinering är det svårt att få fyllda dahlior som frösådda. Ett sätt att minimera risken är att helt enkelt inte ha några dahlior med öppen mitt i närheten av ens plantor man tar frö på.
För att få så bra resultat som möjligt är det många dahliaförädlare som handpollinerar, där de sätter skydd som organzapåsar över blommorna de ska ta frön från och själva penslar dem med pollen från en annan dahlia. På så sätt blir det mer kontrollerat hur frösådderna kommer att se ut, då fröföräldrarnas egenskaper har stor chans att föras vidare. Oavsett om man sätter frön från öppen pollinering eller handpollinering så blir det en överraskning vad som kommer upp av fröerna.
När frösådderna kommer upp börjar sållningen. Det är många faktorer att ta hänsyn till, och många som plockas bort. Om 10% av ens frösådder blir något värt att spara har man haft tur, sägs det. De frölingar som sparas grävs sedan upp till hösten och sparas för att odlas igen säsongen efter, för att testodla sorten.
Det är viktigt att testodla nya sorter, för att se så att sorten är stabil i färg och form. Oftast tar man sticklingar på ursprungsknölen så man har flera plantor att inspektera. För att en sort ska kunna registreras officiellt ska den ha testodlats i flera led över minst 4 år. Detta för att försäkra sig om att det är en stabil sort. Idag är det många som odlar dahlior som vill ha nya sorter, snabbt. Så därför säljs sorter ibland innan de registrerats, även från Holland. Dessa nyheter finns på extremt liten skala, så de som köper dem blir också som några slags testodlare, där man får vara först.
Det är även så man får tänka med de svenska sorter vi säljer som sticklingsplantor. Många av dem har odlats i två eller tre år, så det blir också som en testodling för köparen. Oftast är det inga problem, men dahlior gillar att variera sig och är inte alltid stabila, det är därför det finns så många sorter!
Sticklingar får under rätt omständigheter knölar tills när det är dags att gräva upp dem på hösten, som går att vinterförvara till nästa säsong precis som de vanliga knölarna.