Odlingsråd Vårlökar

 

Odlingsråd vårlökar

Följande odlingsråd är sammanställda av Jan Ansbjer på Magnolia utifrån kunskaper och erfarenheter från egen odling och kontakter med kunder.

Varför vårlökar?

När det äntligen börjar grönska efter vinterns mörker gläds vi åt den tidiga färgprakten som vårlökar ger. Vårlökar är njutbara både i krukor eller urnor och i trädgården. Har ni tillräckligt många så ni kan plocka buketter är njutningen ännu större och kan lysa upp även inomhus.

Blomningstid

Blomningstiden för vårlökar varierar stort mellan olika år, beroende på när vårvärmen kommer och var i landet ni bor. De tidigaste vårblommorna som slår ut är julrosor, vintergäck och snödroppar som tittar upp nästan innan snön och tjälen försvunnit helt. Sedan kommer krokusarna som också är låga och snabba till blomning. Det blir ofta bakslag med frost och snö vid den här tiden, men det klarar de här första vårblommorna med korta stjälkar bra. Vintergäck och krokus öppnar sina blommor när solen skiner för att samla värme och erbjuda pollen till de första insekterna som väckts av värmande vårsolen. När solen går ner stänger de igen blommorna för att hålla kvar värme så de ska klara den kalla natten. Näst på tur att blomma är scilla och pärlhyacinter. Därefter kommer botaniska tulpaner/vildtulpaner och klockliljor tätt följt av övriga tulpaner och påskliljor och då är vi oftast framme i maj månad. De senaste tulpanerna blommar ofta fram till pingst i slutet av maj då pingstliljorna tar över. Blomningen är generellt senare i norra Sverige. Har ni många av samma sort och vill att de blommar under en längre period kan ni sätta en del i soligt läge och resten på baksidan av huset eller i halvskuggigt läge vid träd så blommar de senare. 

Blomningstid i kruka

Ni kan få tidigare, eller senare, blomning genom att plantera lökarna i kruka och sedan förvara dem kallt och ställa in dem inomhus eller i växthus eller uterum med mycket ljus. Tänk på att lökar först måste ha minst tre veckor kyla för att förstå att de ska börja växa och sätta blommor. 

Förvaring före plantering

Lökar som ni tar upp när bladen vissnat ner och ska lagra dem för senare utplantering på hösten ska ha en temperatur av minst 18 grader för att inte börja växa medan vissa klockliljor behöver förvaras i minst 20 grader. Den normala temperaturväxlingen är helt okej men om de utsätts för längre kyla (1 - 10 grader) tror lökarna att det är dags att börja växa. De vill inte ha alltför torr luft och inte förvaras i direkt solljus. Det är viktigt att lökar har god ventilation för om det blir för dåligt med luft trivs mögel och lökarna kan ruttna. Lökar ni köper på hösten kan ligga svalt fram tills ni planterar dem.

Välj en bra växtplats

  • De flesta vårlökar vill ha sol till halvskugga. 
  • Även under glesa buskar och träd blir det halvskugga på våren innan bladen kommer.
  • Vintergäck och snödroppar som planteras på en varm plats där snö och tjäle försvinner först kommer vissa år väldigt tidigt.
  • I skuggigt läge bakom huset eller tät häck blommar vårlökarna många år 1 - 2 veckor senare än på soliga framsidan.
  • Alla vårlökar passar bra mellan perenner som sedan tar över blomningen under sommaren.
  • I glesa gräsmattor kan de tidigaste sorterna växa om inte kravet på gräsklippning finns på våren, eftersom lökarna måste ha kvar bladen för att växa till och skapa nästa års blomning. 
  • Påskliljor och pingstliljor kan sättas i skogskanten där det inte är för mycket gräs eller snår. Tulpaner brukar inte gå bra eftersom de äts upp av harar och rådjur.

Ettåriga tulpaner, narcisser

  • De som odlar för snitt köper nya lökar varje år om de tar med bladen i buketten, för utan blad kan inte löken utveckla nya lökar för nästa års blomning.
  • Gör samma om ni vill ha många blommor för att göra härliga buketter. Då kan ni ha dem i dahlialandet och ta bort de överblommade lökarna när dahliorna ska planteras.
  • Köper ni vårlökarna under rean på hösten har ni sedan fantastiska blommor i rabatt eller krukor till våren för ett riktigt lågt pris.
  • Det är väldigt enkelt att peta ner lökarna och sedan skörda blommor ett år. Det behöver inte fixas med land och gödning som jag beskriver nedan. Lökarna har redan vårens blomma förberedd och behöver bara vatten.  

Förbered blomsterlandet

Luckra upp jorden och gödsla gärna med kompost för att öka humushalten och göra så att jorden blir väl dränerande. Hästkompost kan blandas ner mycket för den har låg kvävehalt. Kokompost har något högre kvävehalt men fungerar utmärkt att förbättra blomsterlandet med. Är det ett gammalt trött land kan det behöva lite hönsgödsel eller konstgödsel. Färskt gräsklipp och trädgårdskompost är också utmärkt som gödning. Benmjöl är långtidsverkande och det gillar lökar både på hösten vid nyplantering och varje vår. Ta bort rotogräs som kvickrot och rötter från buskar och träd. 

Planteringstid

  • Om ni behöver dela isär täta bestånd eller flytta lökar kan det lyckas om ni gör det tidigt på våren när de precis börjar titta upp.
  • När bladen har vissnat ner i maj till juni och man fortfarande ser var lökarna finns är den bästa tiden att gräva upp och dela lökarna, alternativt förbättrar ni jorden och planterar lökarna igen direkt eller förvarar lökarna och väntar med att plantera dem till senare under sommaren eller hösten.
  • September, oktober och november är den bästa tiden för plantering av lökar för då hinner de säkert rota sig innan tjäle. 
  • Tidigare på hösten är det oftast torrare och bättre att göra iordning landen och plantera än senare under höst eller vinter då det blir kallare och blötare för dig som planterar.
  • Att plantera 3 veckor innan tjälen rekommenderar många. Vi har planterat både i december, januari och februari med gott resultat här i zon 3.

Plantera i krukor

  • Lökarna har växt till sig på våren och förberett blomningen och därför kan lökarna planteras tätt och behöver inte ha så stor kruka.
  • Vanlig jord från trädgård går att använda men blir ofta tät vid vattning, så bäst är såjord men vanlig köpt plantjord går också bra.
  • I större krukor är det bra med lecakulor eller annat som tegelkross i botten för bra dränering.
  • Lökarna måste ha minst 3 veckors kyla, under 8 grader men gärna kallare, för att säkert växa och blomma. Ni kan ha lökarna ute när det är kallt eller i kylskåpet men om de inte får ”vintervilan” förstår de inte att det är vår och det blir bara lite blad utan blommor. Det går bra att plantera lökarna i krukorna och sedan ställa dem ute skyddade för regn eller i växthus som blir kallt. Lökar ni köper av oss på Magnolia börjar vi kyla i november så leveranser i december och januari är de klara för att börja drivas
  • Det är bra om krukorna står några veckor i plusgrader så lökarna hinner rota sig innan det blir tjäle.
  • Lökarna kan sticka upp ovanför jorden i krukan men står stadigare om den kommer ner helt i jorden.
  • Lökarna kan planteras en i varsin liten kruka för att sedan innan de ska börja blomma sättas i större urna eller annat arrangemang.
  • Ni kan även plantera i en större kruka eller urna med lite jord i botten och sätta senblommande lökar, lägga på ett lager jord och sätta mellantidiga lökar, lägga på  ännu ett lager med jord och överst plantera tidiga lökar för lång blomningstid.
  • När de är planterade behöver de vattnas lite men sedan kan de stå fram tills de ska drivas.
  • Vid drivning ska de stå ljust för att inte bli långa och gängliga och vattnas vid behov. Vill ni ha tidig blomning måste extrabelysning användas eftersom solen ger för lite ljus på vintern och tidig vår. 
  • Drivning tar 3 till 6 veckor beroende på sort och hur varmt de står. De blir kraftigare och knubbigare om de står i lite svalare temperatur med bra ljus.
  • Om de ska blomma till viss datum och ni ser att de kommer blomma för tidigt kan de ställas ljust men svalt så utvecklas de saktare. 
  • Fördriver ni dem inne i växthus eller uterum och vill ha dem ute måste de avhärdas i skugga några dagar för att inte brännas.
  • Njuter ni av blomningen inne kan de ställas svalt på natten för längre blomningstid.

Planteringsdjup

  • Generellt är rekommendationen för planteringsdjup 2 till 3 gångers lökens storlek. Det innebär att om löken är 4 cm hög görs ett 8 - 12 cm djupt hål. Lök 4 cm och 4 - 8 cm jord över.
  • Om lökarna bara ska vara ett år för att de ska skördas som snittblommor kan de planteras grundare.
  • Om de planteras för grunt kan de lätt skadas när landet hackas under sommaren när det inte syns var de är. För att dela sig och växa till är det fördelaktigt att de är planterade med rekommenderat djup.
  • De sorter som har små lökar ska inte planteras djupare än 5 cm för då kan de ha svårt att komma upp.

Planteringsavstånd

  • Lökar kan stå tätt och det blir en väldigt fin färgprakt av det men även större antal som glest täcker en större yta ger en annan härlig atmosfär. Därför vill jag inte skriva exakta planteringsavstånd utan lite olika parametrar att ta hänsyn till.
  • Ska de stå kvar fram till delning efter 4 - 5 år behöver de planteras med längre avstånd och ser då lite glest ut första året för när de delar sig och blir fler blir det annars för tätt. 
  • Om ni ser att det blivit för tätt planterat efter några års blomning är det bara att ta upp och dela, förbättra jorden och plantera glesare.
  • Det är trevligt om de planteras i grupper om 5 - 12  stycken lökar. Välj ett avstånd mellan lökarna så din hacka går emellan för luckring annars måste du pilla bort ogräset som kommer med fingrarna. Med 10 cm bred hacka behöver lökarna planteras minst 12 cm isär. 
  • En lång rad med påskliljor eller tulpaner är magnifikt i kanten av ett land eller framför en häck. Små tidiga lökar så som snödroppar, krokus och scilla kan behövas några i bredd för att ge rätt färgprakt. Små lökar kan sitta nära kanten och hacka ogräs och luckra innanför men de större lökarna är en fördel att ha 10 cm från kanten så hackan går emellan för mindre handrensning av ogräs.
  • Ska ni sätta flera rader med lökar är det en stor fördel att ha 10 - 15 cm mellan raderna och 4 - 8 cm mellan lökarna i raden. Då kan ni enkelt luckra och hacka ogräset i raden och det blir mindre att rensa för hand. 
  • Sätter ni lökar mellan perenner är det en fördel att ha avstånd mellan perenn och lökar så hackan går emellan för luckring och enklare ogräsrensning. 
  • I gräsmatta kan ett avstånd mellan lökar vara 10 - 20 cm om det ska bli en större yta som inte klipps förrän lökarna växt färdigt och vissnat ner. Ett annat alternativ är att sätta tätt, 4 - 7 cm i grupper och klippa gräset runt.

Planteringsverktyg

  • Har ni ett förberett land med lucker jord kan ni rita ut spår där lökarna trycks ner till rätt djup och jorden slätas till över.
  • Lökarna kan läggas ut på rätt plats, lyft sedan löken, gör hål med lökjärn och släpp i löken och sedan jorden. För små lökar kan ett hål göras med planteringspinne som är ett avbrutet spadskaft som spetsas och ger en bra kraft att “borra” ner hål.
  • Handspade går också bra att använda, kallas även för minispade eller planteringsspade.
  • Är det hårdare jord eller i gräsmatta så gör hål med järnspett till de små lökarna och spade till större lökar.

Planteringsmönster

  • I gräsmattan är ett oregelbundet större fält av samma sort  underbart.
  • En orm i gräsmattan på våren med krokus eller scilla.
  • Ett hjärta, ringar eller ord är andra idéer för gräsmattan.
  • Färgpalett med skarpa kontrastfärger eller en begränsad färgskala i samma ton är fina på sina sätt
  • Blandrabatt med många sorter för lång blomningstid.
  • Tulpaner och narcisser har kraftfulla färger och därför tål att blandas utan att det upplevs som störande.

Vårgödsling

  • För att lökarna ska orka växa till sig och förbereda nästa års blomning behöver de gödslas på våren. Det kan ske från när de börjar titta upp men senast när de börjat blomma.
  • Den löken som blommar skapar under våren en eller några sidolökar och frö. Sedan har den gjort sitt. Därför är det viktigt att den får förutsättningar att skapa detta under sina vårveckor.
  • Snödroppar, krokus, pärlhyacinter, scilla, botaniska tulpaner och darvintulpaner m. fl. år sorter som inte är så hårt förädlade och därför kräver mindre näring att skapa nya lökar. De hårt förädlade stora och dubbla tulpanerna kräver mer näring för att hinna och orka skapa nya lökar med blomämne.
  • Längre söderut ökar förutsättningarna att de förädlade tulpansorterna hinner få nya lökar som blommar nästa år eftersom det är varmare.
  • Klipp bort frökapseln med en gång när blomningen är över, extra viktigt på de krävande sorternas tulpaner. Frösättningen tar kraft och därför behöver den bort för att löktillväxten ska få all energi.
  • Benmjöl är långtidsverkande och uppskattat av lökarna. Blodmjöl är bra och har en avskräckande effekt mot rådjur och harar.
  • Kompost av olika slag är bra gödning. Hönspellets kan vara svår att mylla ner mellan lökarna för att inte lukta. Pelleterad blomsternäring eller att vattna med flytande näring är några exempel. Det finns också speciella, ofta dyra, löknäringskartonger. 

Tillväxtplats

  • Om ni gör iordning en speciell plats för löktillväxt kan ni plantera dit lökar som ska växa till sig för nästa års blomning.
  • Lökarna måste ha en tillväxtperiod efter blomning. Det är då de växer till sig och förbereder nästa års blomning. Men bladen ser inte så fina ut under denna tiden och ni kanske vill plantera annat i landet.
  • Det är svårare att gödsla och vattna lökar i urnor och krukor än det är i tillväxtplatsen undanskymt i ett blomsterland. Så plantera ner de ni har i krukor när blomningen är över där även amaryllis och hyacinter trivs.
  • De tidiga sorterna har växt färdigt i mitten av maj medans tulpaner och narcisser inte är klara förrän mitten av juni och vissa behöver ha bladen kvar till midsommar.
  • Lökarna kan planteras tätt men måste gödas och vattnas eftersom de är omplanterade. Bra om jorden är gödslad men de behöver ha flytande gödning vid vattning eftersom de har sämre näringsupptagningsförmåga efter omplantering.  
  • När bladen har vissnat ner kan de planteras om där de ska vara inför nästa års blomning eller grävas upp och lagras eller stå kvar till omplantering under hösten.

Skydda tulpaner från rådjur

  • Rådjur och harar känner på långt håll när tulpanerna är på väg upp när våren kommer. De är där och norpar de första bladen när de börjar sticka upp. Då är det hög tid att skydda dem för snart kommer blomknopparna.
  • Strö över blodmjöl några gånger under våren som samtidigt är gödning. Det är dock ett problem om ni har hund som vill slicka i sig blodmjölet, för nermyllat minskar effekten.
  • Hänga upp fårull är ett knep som använts länge.
  • Det finns olika andra medel att köpa som skrämmer rådjuren.
  • Har ni riktigt tykna rådjur är det staket eller påskliljor som gäller men prova att skydda för de flesta väljer att gå någon annanstans så ni får njuta av tulpanerna.

Omplantering

  • Lökarna förökar sig och 3e till 4e året brukar de vara som finast och sedan orkar de inte producera så många fullstora lökar och åttonde året står det bara en tulpan eller narciss kvar. Det beror på att när de blir för många utarmar de jorden runt och det blir så trångt att de inte längre orkar producera nya lökar.
  • Generellt behöver lökarna grävas upp och “löktuvan” delas var 4 till 5 år. Det kan göras oftare om det önskas.
  • När ni gräver upp lökarna för delning efter 4 - 5 år ser ni att jorden är steril och hård. Därför måste jorden förbättras med kompost för att öka mullhalten och få igång jorden igen för en frisk och bördig jord som ger växtkraft igen.
  • Bäst är att dela dem i maj eller juni när de nya lökarna är producerade och bladen vissnat ner för då ser ni var de finns och det är lättare att hitta dem och inte skada lökarna när ni gräver upp dem.
  • Ni kan också fotografera eller märka ut var de är och dela dem senare, bara det är klart innan de börjar växa på våren.
  • När ni delar och ger lökarna bra förutsättningar ökar de i antal snabbt och det blir aktuellt att plantera i gräsmatta, under häckar, buskar och träd för att få plats med alla. På dessa platser får de konkurrens av gräs och rötter så de inte blommar så många år där men då är det dags att dela de välmående i blomsterlandet igen.
  • Sedan finns det alltid nya lökar att köpa för att testa fler sorter, och billigt på nya reor.