Följande odlingsråd är sammanställda av Jan Ansbjer på Magnolia utifrån kunskaper och erfarenheter från egen odling och kontakter med kunder.
Varför liljor?
Liljorna blommar under juli då det inte är så mycket annat som är stort och pampigt i trädgården. De lyser upp med sina magnifika stora blommor i klara färger. De är enkla att sköta och kan vara kvar under vintern i trädgården.
Kvalitet
Vi säljer odlarkvalitetslökar på Magnolia som har fått växa färdigt i Holland under hösten och när de skördats bäddas de ner i torv och förvaras i -2 grader fram till leverans till oss. Därför blommar de ståtligt redan första året. Det är inte lika säkert med konsumentlökarna som skördas tidigt för att säljas på hösten eller ligger och torkar under vintern. Dessa kan ta ett eller några år innan de blommar.
Blomningstid
De tidigaste sorterna är de som kallas för krukliljor för att de är låga och kommer snabbt till blomning, vilket underlättar vid drivning i kruka. De börjar blomma runt midsommar och blommar in i juli beroende vart i landet de planterats och hur vädret är. Medeltidiga sorter börjar blomma i mitten av juli och sena sorter från slutet av juli och in i augusti. Liljor blommar 2 - 3 veckor.
Förvaring före plantering
Vi säljer liljelökar i mars och april och de ska ner i jorden så fort det går på våren. Fram till plantering ska de ligga kallt, för de känner när våren kommer och drar annars iväg med snabb tillväxt. Helst ska de inte ligga över 5 grader och de tål frost. Det är inga problem att plantera dem om de vuxit, för de har en bra förmåga att gro fast och räta upp sig till en fin och kraftig stängel med fina blommor. Är inte landet klart där de ska planteras kan lökarna sättas i kruka och ställas svalt för senare plantering.
Växtplats
Liljor kan planteras på halvskuggiga ställen, men trivs utmärkt i helsol. I skuggigt läge blommar de ofta 1 vecka senare än i soligt läge. Den perfekta placeringen är att löken står i skugga och blomman i sol. De kan stå mellan andra perenner, där de får sticka upp med sina stora blommor, eller stå i grupper. Efter blomning klipper man bort blomstängeln, men de gröna bladen måste vara kvar för tillväxt inför nästa års blomning. De kan se lite tråkiga ut ett tag efter blomningen, så det kan vara med i beslutet av växtplatsen. Många sorter doftar, vissa mer än andra, och det är värt att ha i åtanke.
Förbered blomsterlandet
Luckra upp jorden och gödsla gärna med kompost för att öka humushalten och göra jorden väldränerande. Hästkompost kan blandas ner mycket, för den har låg kvävehalt. Kokompost har något högre kvävehalt men fungerar utmärkt att förbättra blomsterlandet med. Är det ett gammalt trött land kan lite hönsgödsel eller konstgödsel behövas. Färskt gräsklipp och trädgårdskompost är också utmärkt som gödning. Ta bort rotogräs som kvickrot och rötter från buskar och träd.
Planteringstid
Liljorna ska planteras så fort det går efter de blivit levererade, när tjäle och väta inte är ett problem. När det är vår börjar de växa snabbt, så de kommer upp tidigt på våren. År med sen frost kan bladen frysa, men detta syns itne när de blommar. Därmed tål de både frost och tjäle.
Plantera i krukor
Liljor går bra att plantera i krukor och urnor. De lägre sorterna är enklast, för de står stadigt, men höga med stora blomstänglar kan lätt välta även större krukor.
Planteringsdjup
Liljorna ska planteras 10 - 15 centimeter djupt för att stå riktigt stadigt när de kommer upp. De bildar rötter på stammen över löken som bidrar till deras stadiga och pålitliga stabilitet. En del blir 2 meter höga, men blåser ändå inte omkull.
Planteringsavstånd
Liljor är ståtliga om de sticker upp själva mellan andra blommor och riktigt pampiga i grupp. Planteras de i grupp behöver de ett avstånd som gör att blommorna får plats; 15 till 25 cm mellanrum beroende på storlek och sedan när de blir fler nästa år blir det tätare.
Vårgödsling
Första året vid plantering är det bra att gödsla enligt ovan men följande år är det lättare att mylla ner benmjöl, hönsgödsel eller konstgödsel. Kompost är utmärkt, men lite besvärligare utan att skada rötter och lökar.
Skadedjur
Omplantering